Páter František Ferda patří mezi legendární postavy českého léčitelství. Od roku 1980 žil a působil v Sušici, kam za ním dojížděli pacienti od nás i ze zahraničí. Výjimkou nebyli ani tehdejší vládní a straničtí činitelé…Všichni využívali jeho neobyčejných vloh, daru jasnovidné diagnostiky a schopnosti doporučit vhodný léčebný prostředek.

Zdroj

LITERÁRNY ZDROJ : Rejdák, Z.: Páter František Ferda - životní osudy, recepty , experimenty. EMINENT, Praha , 1994

utorok 9. apríla 2013

VITAMINY




O mnoha vitaminech jsme již informováni od lékaře a víme, že nesmíme přestoupit předepsanou dávku. Zkrátka, i když jsou vitaminy pro organismus dobré, musíme se držet zásady: všeho dobrého s mírou. V malém množství vitaminy stimulují příslušné partie těla nebo některé orgány. Např. A-vitamin zrak, C-vitamin podle p, pátera sluch, avšak ve velkých dávkách mohou být právě pro ten orgán nebo partii těla, pro kterou jsou určeny, nebezpečnými, tak jak uvádíme v kapitole o dědičnosti, např. při nadměrném užívání vitaminu D.
O jednom vitaminu se všeobecně hlásá, že nemůže dojít k předávkování, a stále se o tom hovoří jak v laických, tak v odborných kruzích, a sice o vitaminu C. Zřejmě tento soud vychází z poznatku, že se nám obecně vitaminu C nedostává. I zde byl p, páter nemilosrdný. Vždy, když k němu někdo přišel s problémy sluchu, hned jasnovidně zjišťoval, zda se nejedná o záležitost špatné životosprávy nebo o záležitost dědičnou. Kdo příliš holdoval vitaminu C v jakýchkoliv formách, ten se podle p, pátera potenciálně vystavoval nebezpečí zhoršování sluchu.
Dotyčný se třeba domníval, že udělá co nejvíce pro své zdraví, když bude konzumovat denně aspoň 2 kg jablek, půlku hlávky zelí, několik celaskonů a neustále vyhledávat všechno, co C-vitamin obsahuje.
Máme kolegu, který byl zaměstnán na patentovém úřadě, a tudíž měl v některých směrech lepší znalosti než ostatní, a také věděl, že vitamin C pro zvířata se vyrábí stejnou technologií a o stejné čistotě jako pro lidi: byl však mezi těmito dvěma C vitaminy přece jen kardinální rozdíl, a sice v ceně. Ten pro zvířata byl mnohonásobně lacinější. Náš přítel si liboval, jak všechny doběhl, když si kupoval C vitamin pro hovádka Boží a konzumoval jej denně po lžičkách. Dohovor s ním však byl stále méně snadný, progresivně se mu zhoršoval sluch a naše hlasivky musely vyvíjet značnou intenzitu.
Lze tedy také předpokládat, že přemíra užívání vitaminu C našimi předky se může dědičně projevovat zhoršeným sluchem potomků. Jestliže si uvědomíme, že již takřka tři poslední generace se upínají k vitaminu C jako k záchraně, měli bychom myslet na naše budoucí, zda to bude i pro ně rovněž bez následků. Potěšilo nás, že mezi prvním a druhým vydáním naší knížky se již začaly objevovat odborné informace, že může také dojít k předávkování vitaminu C, a že v tomto směru můžeme panu páterovi dát za pravdu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára