Stanovení správné diagnózy to je jeden z nejtěžších
problémů pro medicínu do dneška. Protože se neustále mění životní podmínky,
naše strava, naše léky, a to se také ihned odráží na našem zdravotním stavu.
Dříve vše bylo asi snazší, pokud jsme žili v dobrém životním prostředí,
konzumovali kvalitní stravu a léky byly převážně přírodního charakteru.
Určovat v současné době správně diagnózu nebylo
snadné ani pro p, pátera, přestože měl k dispozici své jasnovidné schopnosti.
Často to nešlo a nešlo. Tolik „vrstev“ bylo na sobě, jak on říkal, jedna
pronikala druhou, která vlastně je tou hlavní příčinou, co vyvolala právě tento
okamžitý stav. Někdy až po půl hodině si konečně pan páter zhluboka oddechl a
řekl: „Už to mám!“
Nikdy jsem však neslyšel, že by se vysmíval
současné medicíně nebo lékařům, když zjistil, že u pacienta byla nesprávně
stanovena diagnóza, ba naopak uváděl příklady, jak se jedná o těžkou a
zodpovědnou práci.
Např. sníme nějakou potravu, která obsahuje mnoho dusíku, ať již je to zelenina nebo maso.
To se v krátké době může projevit na změně krevního
tlaku, na jeho výrazném poklesu. Abychom mohli provést účinnou nápravu, je
třeba tento dusík z organismu odstranit a tlak se nám srovná sám. Obvykle se
však předepíše Digitalis, ten sice uměle zvýší tlak, avšak dusík v těle
zůstává, a začne probíhat zápas mezi Digitalisem a dusíkem, chvilku zvítězí
jeden, za chvilku druhý, až může nastat kolize.
Jsou např. antibiotika, jako tetracyklin, která mohou různě ovlivňovat tlak, podle zdravotního
stavu pacienta, mohou jej na určitou dobu zvýšit nebo naopak snížit. Když si
naměříme tlak právě v okamžiku, kdy je zvýšený, nedostáváme o něm skutečný
obraz, protože za hodinu může být již zase normální. Ale naměřený zvýšený tlak
má pro nás diagnostickou hodnotu a často na základě získaných hodnot o našem
tlaku je nám předepsán lék.
Ne jinak je tomu při stanovení sedimentace. Vysoká sedimentace nám prozradí, že v
těle je dosud nevyléčený zánět, ale kde probíhá nebo kde je usazen, již dost
dobře nevíme.
Laboratorní zkoušky nám zjistí, že máme v organismu
nadměrně kyseliny močové, ale již nám
nezodpoví otázku, zda je to naše osobní chyba při preferování určitého jídla,
třeba hovězího masa, hovězích polévek, nebo
zda chyba není přímo v kvalitě jídel nebo ve špatné funkci některého našeho
orgánu.
Zde měl pan páter výhodu, že příslušný nedostatek,
který u nás zjistil, dovedl hned specifikovat. Jeden a tentýž symptom pro něho
měl mnoho příčin. V těchto případech si počínal právě tak jako zkušení staří
lékaři. Ti byli také i vynikajícími dietology, ale již nemohli třeba
postihnout, protože to ani nevěděli, že příčinou potíží je, že se právě do
krmných směsí pro brojlery začaly přidávat nežádoucí hormonální přípravky, aby kuřata rychle přibývala na váze.
Při určování diagnóz p, páter většinou neměl čas
vysvětlovat, popisovat pacientům všechny články řetězce probíhajících problémů
v jejich organismu. Dostali třeba jen radu:
„Přestaňte dávat klukovi kuřata nebo z něho budete
mít baculaté děvčátko!“
Když se s takovýmto odůvodněním maminka pak svěřila
svému přidělenému lékaři, pak po příslušném UNZ vládlo po nějakou dobu veselí,
jaké hlouposti si ten sušický farář vymýšlí a jak má bujnou fantazii. A
najednou se za čas dozvěděli, že se v tichosti začínají z krmných směsí
odstraňovat hormonální přípravky. Pro mnohé specialisty se budou zdát některé
námi uvedené diagnózy veselými minihistorkami. Budiž, pro mnohé budou třeba
podnětem k zamýšlení a pro jiné třeba samozřejmostí, protože jejich empirie je
donutila často ve snaze pomoci pacientovi, spojovat si i zdánlivě nemožné.
Diagnóza stanovená panem páterem vždy zachycovala
okamžitý stav, koneckonců tak tomu má být vždy. Avšak některé laboratorní testy
jsou časově náročné a jestliže se jich musí provést více, pak už ty první třeba
nemusí být pravdivé. Pan páter uváděl nezřídka čtyřicet až šedesát údajů o
pacientovi. Dva měsíce by takový pacient musel běhat po klinikách než by tolik
údajů o něm příslušní odbornicí shromáždili a pak by se vlastně mělo začít
znova, protože mnohé ze získaných údajů by již neodpovídalo skutečnosti.
Po dvaceti minutách stanovená diagnóza skutečně
odrážela stav pacienta. Nebylo to jen dvacet uběhlých minut, ale dvacet minut
doslova namáhavé práce. Nejednou si p. páter posteskl:
„Tak v říjnu mě navštívil pacient a na jaře v
březnu mně slavnostně oznámil, že už se dostal k tomu, aby začal s léčbou. Když
jsem se tak zpětně jasnovidně díval po těch všech stanovených diagnózách, tak
jsem najednou ke svému nemilému překvapení zjistil, že třetina návštěvníků
nikdy vůbec s terapií, kterou jsem jim určil, nezačala. Byli jen zvědaví, co
ten farář řekne.“
Smůlu měli ti, kteří se dostavili podruhé, aniž s
terapií začali nebo udělali jen polovinu, hned to věděl, ne že by si je
pamatoval, že u něho byli. Jakmile jim začal určovat diagnózu, obdržel také
informaci, že nesedí u něho poprvé. A ti to samozřejmě odnesli.
Někdy viděl, že má před sebou pacienty, kteří
potřebují skutečně pomoci, ale již navštívili kde koho, proč by právě měli
věřit jemu. To rychle vycítil, podíval se na ně přes brýle, usmál se a zcela na
rovinu jim řekl:
„Vy mně nevěříte. Tak pod levou lopatkou máte
mateřské znaménko. A víte, co ještě máte, a za co se stydíte, hemoroidy!“
Nedůvěra se pomalu rozplynula a pacient začal postupně důvěřovat, že by se
přece jenom mohl ze svých potíží nakonec dostat, a o to pečlivěji pak dodržoval
předepsané procedury.
Zcela individuálně a samostatně přistupoval při
diagnostikování a terapii budoucích maminek. Nejen pan páter osobně, ale snad
především jeho podvědomí si uvědomilo, že si nesmí dovolit sebemenší riskování,
aby neohrozil plod. Takže celou řadu chorob, které budoucí matka měla a nebyly
přímým nebezpečím pro novorozeně, neléčil. Když však nebylo zbytí, jako když
zjistil pozůstatky po žloutence, což bránilo dostatečnému vyživování plodu, pak
doporučil na velmi krátkou dobu, dvou, tří dnů slabý odvar z pelyňku, který by
jinak nikdy u budoucí maminky nedoporučil. Říkával:
„Až jsem sám byl překvapen, jak mě to hlídá
(rozuměj podvědomí), abych mamince neublížil; vše odměřuje takřka na
lékárnických vážkách.“
A nyní si uveďme několik příkladů z jeho bohatého
rejstříku diagnóz.
Únava. Čemu přičíst stavy únavy. Ráno vstáváme a už jsme celí unavení a
malátní, jakoby celí rozlámaní. Tato únava souvisí s malým mozkem a jednou z
příčin negativního vlivu na malý mozek je podle pana pátera kyselina
izomáselná. Mléčná kyselina se při práci svalů změní na kyselinu izomáselnou a
vypotí se. Avšak když špatně skladujeme máslo nebo jsme již koupili starší
máslo, tak pak si uměle přidáváme do organismu kyselinu izomáselnou. To se projeví
nejenom na naší únavě, ale také na soustředěnosti i na našich duševních schopnostech.
Potom ani nemůžeme v noci klidně spát a házíme sebou. A jako další důsledek,
který začneme pozorovat pod vlivem zvýšeného množství kyseliny izomáselné, je
nadměrné nebo přece jen zvýšené mastění
vlasů.
Brambory v mnoha diagnózách pana pátera hrály důležitou roli. Ten, kdo příliš
konzumuje brambory, vystavuje se jistému nebezpečí, zejména tam, kde tato
konzumace probíhá již po několik pokolení. Brambory se k nám přivezly z
Ameriky, což znamenalo jistě velkou výhodu a v tehdejší době do jisté míry
odstranění hladu a bídy v širokých vrstvách. I když zpočátku brambory byly dost
vzácnou pochoutkou, než se rozšířily.
Brambory dnes konzumujeme v nejrozličnějších
formách. Na loupačku – s máslem a tvarohem, jako přílohu k mnoha jídlům, jako
pomfrity, jako dobré slané bramborové plátky, opékané brambory, bramborové
knedlíky atd. Čím je vlastně tato pro mnohé nenahraditelná pochoutka
nebezpečná? Bramborový škrob aktivuje enzym
amylázu, který podle pana pátera pronikne do kostí, kde se usazuje a je
jednou z příčin nedostatečné výživy šlach
a chrupavek, chrupavky jsou pak
změklé a snadno se zbortí, může dokonce nastat luxace, když nedoroste
chrupavková krajka.
Další příčinou, která může vyvolat podobný problém,
je také kyselina močová, která se
rovněž může usazovat v kostech a zabraňovat dostatečné výživě šlach a
chrupavek. Ti, co trpí těmito problémy, se brzo unaví při chůzi nebo běhu a
také se cítí unaveni, mají-li někde dlouho stát. Jestliže zjišťujeme tyto
příznaky, měli bychom začít přemýšlet o našich kloubech a šlachách. Dříve,
zejména starší lidé, si ztěžovali na vysýchání
kloubů.
Neméně riskantní jsou pro nás zelené nebo naklíčené
brambory, protože obsahují solanin, který
již sám o sobě je toxický (nervový jed). Jeho toxické účinky se mohou projevit
na malém mozku. Můžeme dokonce
pociťovat i závratě. Pan páter nazýval tyto potíže „bramborovým šokem“. Začínal
se většinou u lidí objevovat v měsíci únoru a březnu, kdy brambory, přestože
jsou i dobře uskladněny, začínají klíčit.
Z brambor se připravuje škrob, a ten je základem pudinkových
prášků, proto pan páter upozorňoval, že to, co nazýval „bramborovým šokem“
nás muže potkat kdykoliv v roce, když si svoji oblíbenou nedělní pochoutku, pudink, připravíme z pudinkového prášku,
který v sobě obsahuje škrob převážně získaný ze zelených nebo naklíčených
brambor.
Brambory v sobě skrývají ještě jedno nebezpečí,
viníkem je tentokrát nesvědomité přehnojování půdy dusíkem, který se valnou měrou podílí na vyšších výnosech. Někdy
došlo k přehnojení dusíkem jen malého kousku pole, a z něho sklizené brambory
pro nás byly přímo jedem, zejména však pro děti. Zbyl pytel s umělým hnojivem,
proč ho budeme vozit domů? Vysypeme ho u meze nebo na konci pole, proč si
budeme dělat starosti s opětným skládáním nebo nakládáním. Tak se to dříve
často dělo. Dokonce se množství umělých hnojiv centrálně plánovalo a musela se
odebrat, i když se to zemědělcům zdálo přehnané. Někteří to chtěli napravit
tak, že přebytečná umělá hnojiva vozili do rokle. Tím se však nic neřešilo.
Jeden ekologický prohřešek zdánlivě zachráněný – nebudou předusíkatělé
brambory, vyvolal druhý – znečištění podzemních
vod. Takže brambory nám mohou
přivodit slušnou zásobu nevhodné formy dusíku
v organismu.
A jak takové předusíkovatělé
brambory poznáme? Když je za syrová rozkrojíme, nalezneme v jejich středu
něco, co se podobá miniaturní krasové jeskyňce, vyzdobené krystalky. Máme-li
podezření na takovéto brambory, pak bychom měli mít po ruce stále dostatek dubové kůry, a tu bychom měli přidat k
bramborám, jakmile je začneme vařit.
Negativní vliv přespřílišné konzumace brambor a solaninu ze zelených a naklíčených
brambor se neomezuje jen na potíže, o kterých jsme se zmínili výše. Enzym amyláza se může usazovat také v
kostech očnice, pak blokuje výživu čočkových
svalů, které napínají čočku, a ty se brzo unaví. O negativním vlivu
zelených brambor na malý mozek jsme se již zmínili výše a přes něj může dojít k
negativnímu ovlivňování zraku. Že nám zelené a klíčící brambory mohou zhoršit i zrak, se bude zdát pro mnohé nepravděpodobné. Solanin z brambor svoji toxičností může vyvolat v našem organismu
širokou škálu potíží. Ve svých důsledcích může zapříčinit i srdeční potíže.
Chlorovaná
voda, které jsme vystaveni zejména ve velkoměstech a
dnes snad již všude, kde jsou veřejné vodovody, může při koupelích vyvolat u
žen zánět děložního čípku. Chlorovaná a
fluorovaná zubní pasta může u
některých jednotlivců podpořit podráždění ústní sliznice, které je mikrobiálního
původu.
S diagnózou medovka
se již dnes tak často nesetkáme ne proto, že by se nevyskytovala, ale je
mimo naši obecnou pozornost. Spíše její jednotlivé aspekty sledujeme u
diabetiků.
Když někdo z předků přespříliš holdoval medu nebo hruškám nebo když jsme si je sami velice oblíbili, pak nám mohly
přivodit podle pana pátera tzv. medovku. Glykogén, který vzniká v organismu z
medu a z hrušek, je sice dobrou energetickou rezervou pro svaly při práci nebo
náročném sportování, ale když se ho přespříliš nahromadí v játrech, pak je v
nich zadržován, sníží se zásoba cukru v krvi a může dojít až k tak výrazné
únavě, že si člověk musí sednout nebo se zastavit, a dokonce může dojít i k
záchvatu.
Pan páter uváděl příklad děvčátka, které trpělo
podobnými záchvaty a jejich frekvence se začala zvyšovat v červenci a srpnu.
Tedy v době, kdy se začal ve včelníku vytvářet med. Protože včelník byl za
chalupou, začal med fluidálně působit na toto děvčátko, které rodově bylo
alergické na med. Z tohoto důvodu se v letních měsících zvyšovaly u něho
záchvaty.
Medicína při stanovování diagnóz prakticky s tzv. fluidálními vlivy nepočítá. Mnohem blíže
k nim má homeopatie. Tradiční
medicína různá alergická onemocnění sice spojuje s různými ročními obdobími,
avšak předpokládá přímé fyzické působení určité látky na organismus, např. jistého
druhu pylu.
Zatímco u fluidálních vlivů se dostáváme kamsi na
hranici mezi fyziku a přímé nebo nepřímé působení pouze informace, která v sobě
jakoby shromažďuje charakteristiku působnosti určité látky. Názorně bychom to
mohli chápat např. tak, že pole kvetoucích slunečnic nebo heřmánku působí svým
fluidálním vlivem po okolí a jestliže bychom chtěli získat energetickou posilu,
kterou poskytují slunečnicová semena, mohli bychom se vědomě napojit na fluidální
vliv vyzařující z tohoto pole.
Po nutném odbočení, které jsme věnovali fluidálnímu
vlivu, se vraťme k naší tzv. medovce. Zejména budoucí maminky, a zejména ty,
které již byly těhotné, pan páter
varoval před pojídáním hrušek, protože
měl obavy, že jim způsobí ochabnutí příslušného svalstva, a tím i
dlouhotrvající porod. A vznikne tak velké riziko, že při dlouhotrvajícím porodu
se dítě napije plodové vody.
Jestliže sportovci používali anabolika, ihned je u nich odhalil. Rozčilovalo ho to jednak z
důvodů etických a jednak také proto, že se dopouštěli vlastně zločinu na
vlastním těle. Kdyby anabolika byla jen psychotonikum, pak by to nebyla ještě
taková tragédie. Anabolika však o-30% více uvolňovala cukr z jater, což bylo
zejména riskantní při namáhavých sportovních výkonech. A následky na sebe
nenechaly dlouho čekat. Játra se za
dva, za tři roky, obrazně řečeno, „rozsypala“. Jednoho sportovce, kterého si
oblíbil, „dopoval“ po svém. Přesně mu před závodem vypočítal, jakou potřebuje
mít zásobu cukru v játrech, aby mu vystačila ještě s jistou rezervou po dobu
celého běhu a aby nemusel sáhnout do tzv. železné rezervy. A tu mu dodával.
Tento humánní doping prováděl pomocí karamelu.
Takže, když jeho sportovec doběhl, byl na tom asi tak jako jeho soupeři
před závodem. Mohl si dát ještě bez problému a bez rizika nějaké to kolečko
navíc.
Pan páter si byl vědom toho, že celou řadů prvků,
kterou organismus potřebuje, bychom mu měli poskytovat v co nejvhodnější formě,
tak jak nám je nabízí živá příroda. Protože v ní se tyto prvky nacházejí s
ostatními složkami, rovněž pro nás důležitými, v optimálních vzájemných
vazbách, a tak jsou pro organismus nejpřijatelnější a nejlépe je může
zužitkovat, aniž jim jen projdou, jak se někdy stává u vitaminů, stopových
prvků a minerálů připravených syntetickou cestou.
Měl však jeden nekompromisní požadavek, i pro
přírodní látky stanovil garanční dobu a jestliže nebyla respektována, pak
pochyboval o účincích používaného přírodního produktu. Jakmile prošla lhůta 18
měsíců, již používal termínu: je to zchemizované. Zavedl si např. termín zchemizovaný fosfor. A ten považoval již
za neúčinný. Pro povzbuzení duševní činnosti je z prvků vhodný fosfor, avšak v přírodní formě, tj. třeba
ze sardinek nebo jasanové kůry. Jestliže však jasanová kůra nebo sardinky byly
starší jak 18 měsíců, považoval je jako zdroj fosforu již za nevyhovující.
Proto doporučoval označovat si na sáčcích s bylinami termín sběru a hlídat si
na obalech stáří konzerv a nekupovat si je do zásoby na delší dobu.
Říkával:
„Konzervujeme proto, abychom překlenuli nejnutnější
období, kdy nemáme možnost konzumovat čerstvé potraviny nebo když se musí tyto
potraviny dopravovat ze vzdálených oblastí.“
Např. konzumace starých rybích konzerv nepovzbuzuje
naší mozkovou činnost, ale může mít i opačný vliv. Může dokonce vyvolat zhoršení paměti.
Chemizovaný
džus. Starší konzervy s jakýmkoliv džusem jsou již
zchemizovány. Starý pomerančový džus může
negativně ovlivňovat srdeční činnost.
Syrové a kyselé zelí, je-li
používáno v nadměrné míře, může ovlivňovat žilní tonus a pružnost žilních stěn. V tomto se může jednat již o rodové
předpoklady, proto je třeba zejména u osob, které mají tzv. vystouplé žíly, aby dbali na svou
životosprávu a vyhýbali se všemu, co by zděděný stav zhoršovalo. Mužští potomci
je dědí obvykle z matčiny strany a ženští z otcovy.
Negativní vliv na tvorbu kortikosteroidů může způsobit nadměrné užívání žlutého ovoce
nebo šťáv ze žlutého ovoce, protože
nedobře působí na dřeň nadledvinek.
Angína
pectoris. Jejím průvodním znakem vždy je, že v levé
ruce ztrácíme sílu.
Mléko může ovlivňovat metabolismus prostaty
a vaječníků tím, že ovlivní
hormonální rovnováhu a metabolismus minerálů. Pan páter často upozorňoval, že
se nesmíme jednostranně zaměřit na mléčné výrobky, protože by mohlo dojít k
nežádoucí kumulaci bílkoviny kaseinu u
žen v děloze a u mužů v prostatě, což může omezovat funkci
těchto orgánů. Omezenou funkci těchto orgánů jsme mohli také zdědit.
Určitý druh chřipky,
která se podobala typu honkongské chřipky, pan páter ji shledával u lidí,
kteří jedli hovězí nebo vepřové maso z dobytka, krmeného silážovanou kukuřicí,
v níž někdy vznikl určitý druh plísně. Ta plíseň z kukuřice přešla do masa.
Když toto maso nebylo dostatečně propečené nebo se jen vařilo a dusilo, pak
přešla z masa do našeho organismu a usadila se na plících a svými toxiny mohla
vyvolávat řadu potíží, dokonce i rakovinu plic.
Krvácení ze sliznice, zapříčiněné popraskáním jemných žilek, je většinou
důsledkem nedostatku kyseliny křemičité v
žilních stěnách. Jinou příčinou krvácení může být předávkování přípravků z
námele určeného proti krvácení.
Příčinou herpesu
může být konzumace hovězího masa nebo i hovězí polévky z masa od dobytka,
který měl již před porážkou rozeběhnutý herpes.
Červenku může vyvolat vepřové maso, klobásy a šunka, které byly připraveny z
dobytka zasaženého červenkou. Jakmile vás začne netradičně bolet v krku a tento pocit postupuje stále níže, lze vážně uvažovat
zda nejste ohroženi červenkou.
Jednou z příčin anemie
může být přespřílišná dřívější konzumace cibule nebo může být druh
této anemie již zděděn po předcích, kde se mnoho používalo cibule. Pak je třeba
v našem jídelníčku omezit používání cibule.
Jestliže dojde k zánětu prsu, lze také brát v úvahu možnost vnější otravy pocházející z textilu, může dojít k otravě lymfatických žlázek, což by mohlo
spoluvytvářet v budoucnu podmínky pro vznik rakovinného onemocnění.
Kyselina
močová se může usazovat ve vazovových místech
organismu, kde může vznikat stav podobný srůstům.
Nejedná se o srůsty v pravém slova smyslu, spíše o jakési slepení. Takovýto
charakter mohou mít např. srůsty na
pohrudnici.
Kyselina
močová v našem organismu je velice záludná a usazuje
se nám na místech, kde bychom ji nejméně očekávali. Zapříčiňuje celou řadu revmatických bolestí. Usazuje se na
místech vystavených chladu, jako v kolenou, v ramenou nebo v kloubech našich
prstů jsou-li často vystaveny studené vodě. U řidičů je takovým typickým místem levé rameno, které je jednak
blíže oknu auta, co bývá navíc většinou otevřené. Ve stáří nás pronásledují ostruhy. Kdo trpí těmito bolestmi, měl
by se střežit konzumovat takovou potravu, která obsahuje nadměrné množství
kyseliny močové. Pak prostředky, které ji z organismu vylučují, mohou být zcela
bezúspěšné.
Bolesti za
ušima u dětí mohou být často vyvolány otravou lymfatických žláz a jejich
špatnou funkcí. Zapříčinit to mohou různé sladkosti nebo i žvýkačky, v kterých se používalo dehtových barviv. Může tak dojít k zánětu stinných žláz. Zanícená žláza může přitisknout eustachovu
trubici. Tento tlak vyvolává bolest.
Překyselením
žaludku nastává jeho špatná funkce. Žlázy nedostatečně
vyrábějí potřebné kyseliny, pak se bílkoviny dlouho zpracovávají a v žaludku
nastává kvasný proces.
Při latentní otravě
námelem, který se mohl dostat do mouky, mohou vznikat samovolně modřiny, které jsme nikdy předtím u sebe nepozorovali.
Kašel připomínající černý kašel může vzniknout z plísně, jejichž nositelem jsou hrušky.
Přemíra sodíku
v ledvinách zapříčiněna např. předusíkovanými bramborami nebo zeleninou může
zhoršit funkci ledvin a ztížit jejich
čistící schopnosti. Tento proces se jeví tak, jako by se sodík chtěl vracet
zpět do těla, a tím zadržuje vodu v těle. Často to brzo zaznamenáme zvětšení
našeho objemu. Zbavit se přebytečného sodíku není jednoduché. Signalizace, že
není něco v pořádku s ledvinami, je často jednoduchá: nemůžeme během dvou dnů např.
dopnout sukni nebo se začneme najednou více potit. Pak bychom měli začít více
přemýšlet o našich ledvinách. Příčina může být i v nachlazení nebo v zatížení
ledvin ostrými jídly. Někdy se nám
ozvou ledviny i samy, a tu bychom
měli naslouchat jejich hlasu.
Když již hovoříme o ledvinách, musíme se zmínit o
jednom soudu, který pan páter neustále opakoval a nad kterým většina lékařů
kroutí hlavou. Podle něho každá ledvina má
více specifikovanou funkci oproti druhé, přestože se obecně říká, že nám jedna
bohatě stačí a druhá, že je jaksi rezervní. Pravá
ledvina je podle něho určena především pro zpracování některých produktů z
bílkovin živočišného původu, kasein, koření apod. a levá ledvina zpracovává to, co zbylo po ovoci, zelenině atd.
Dosavadní znalosti nám říkají, že obě ledviny rovnoměrně, sice v různých
částech, se podílejí na zpracovávání potravy jak živočišného, tak rostlinného
původu. Snad bychom při odoperování jedné z ledvin mohli k tomuto soudu
přihlédnout a zejména zpočátku zbývající jednu ledvinu zvykat, že přebírá
jistou specifickou funkci, která patřila dříve ledvině sesterské.
Levá strana
srdeční je závislá více na naší psychice, jakmile se dostaneme do stresu, máme strach nebo
lítost, může nám začít klesat tlak. Může
se stát, že se levá chlopeň nedomkne pod vlivem psychické zátěže.
Jakmile se tlak
zvýší nad 200, je třeba, abychom začali uvažovat o nedostatečné funkci ledvin.
Některé tuky, zejména tzv. vnitřní sádlo, mohou
obsahovat vysoké množství fenolu. Fenol podporuje
usazování nežádoucích látek na stěně
aorty.
Fenol také poškozuje žluté tělísko v
oku a může být příčinou jakési formy barvosleposti.
Porucha metabolismu zapříčiněna nedostatkem lepku vytváří podmínky pro zvýšenou lámavost kostí, kosti jsou tvrdé, avšak
křehké.
Některé formy aftů
mohou být vyvolány pitím mléka nebo hovězími polévkami. V tom případě lze
předpokládat, že jsou herpesového nebo
slintavkového původu.
Chrapot a potíže dýchání u dětí od
maličká mohlo zapříčinit naloknutí se plodové
vody během porodu. Což rovněž u těchto dětí může vyvolávat vysokou sedimentaci, většinou však při
zvýšené sedimentaci bývá podezření, že v organismu dítěte by měl probíhat
nějaký zánětlivý proces a ten v tomto
případě nelze zjistit. Omezené dýchání vyvolává nedostatek kyslíku pro organismus, a následkem toho organismus
nedobře zpracovává bílkoviny, které
pak zůstávají v kyselině močové.
Při zjištěné artróze
páteře bychom se měli v nejednom případě zamýšlet, zda se nedopouštíme chyb
v našem stravování nebo zda jsme tento problém nezdědili po předcích. Poruchy
ve výživě zabraňují dostatečné výživě páteřních obratlů, chrupavek, vaziva a
páteřních šlach. V takovémto případě se při delším stání cítíme brzo unaveni.
Jestliže máme podezření na zánět dělohy nebo prostaty, vždy
bychom měli uvažovat, zda neprobíhá zánětlivý
proces v konečníku. Odtud se může
tento zánětlivý proces šířit, může zasáhnout i močový měchýř a vaječníky.
Pan páter za jednu z hlavních příčin epilepsie pokládal nadměrné užívání pepře našimi předky. Pepř je v podstatě
nestravitelný, je to jen chuťová záležitost. Působí na nadledvinky, odtud se
vliv přenese na parasympatický nervový systém, dojde k vyvolání třesu, pak je
zasažena epifyza, jejím prostřednictvím nervový systém ovlivňující dýchání.
Epilepsie je v podstatě dušení, křeč, která by mohla vyvolat i smrt zadušením.
Jestliže u někoho jsou dědičné dispozice, pak je třeba se zcela vyvarovat
užívání pepře a ostrých jídel.
Migrenální bolesti
hlavy pan páter přirovnával k bolestem revma-tickým. Bolesti mohou nastat
po konzumaci velkého množství ovoce,
kávy, nebo čokolády a po sladkostech.
Jestliže přes den vypijeme několik káv a navíc si je silně osladíme,
připravujeme si optimální podmínky pro migrény.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára