Páter František Ferda patří mezi legendární postavy českého léčitelství. Od roku 1980 žil a působil v Sušici, kam za ním dojížděli pacienti od nás i ze zahraničí. Výjimkou nebyli ani tehdejší vládní a straničtí činitelé…Všichni využívali jeho neobyčejných vloh, daru jasnovidné diagnostiky a schopnosti doporučit vhodný léčebný prostředek.

Zdroj

LITERÁRNY ZDROJ : Rejdák, Z.: Páter František Ferda - životní osudy, recepty , experimenty. EMINENT, Praha , 1994

utorok 9. apríla 2013

ALERGIE



Alos ergos – jinak jednám. Je třeba tomu rozumět tak, že věc, která může být jednomu prospěšná, pro druhého může být nevhodná. Tedy u každého z nich jinak jedná.
Pan páter se přidržoval staršího zúženého výkladu alergie. Většinou alergii chápal jako záležitost dědičnou. Např. někdo z našich předků příliš konzumoval cibuli, a ta potom některému z potomků může činit zažívací potíže. Jsme na ni specificky přecitlivělí. Přitom víme, že je cibule jinak propěšná, ale my jsme na ni v pravém slova smyslu alergičtí.
Alergie chápané v pojetí pana pátera se většinou začínají projevovat kolem čtyřicátého roku věku. Jestliže si předek již za svého života vypěstoval přílišným požíváním jednoho druhu potravin alergii, ta se pak mohla u nás projevit již v pubertě. Dnes bychom řekli, že se soustavně dopouštěl dietetického přestupku, a i takovýto přestupek může mít nakonec dědičné následky. Pak samozřejmě si můžeme alergii způsobit sami, aniž jsou předci na vině.
Alergie mohou mít nevyzpytatelnou podobu. Jedna z nejběžnějších alergií podle pana pátera bývala na švestky a švestková povidla, a tím vlastně na červené přírodní barvivo, které švestky obsahují. Pak stačí, aby začaly zrát švestky a již jejich fluidální vliv může způsobit úbytek červeného barviva v krvi. Byl přesvědčen, že někdy fluidální vliv může působit až ze vzdálenosti třiceti kilometrů. A přitom nemusíme vůbec švestky jíst.
S fluidálním vlivem na dálku současná medicína nepočítá. U tújí se však např. připouští, že by jistý dálkový negativní vliv mohl existovat. Dále často hovoříval o alergii na červené víno, která mohla nastat ve vinařských rodinách, když se po několik generací jedlo mnoho červeného hroznového vína.
Podle pana pátera v současné době se slova alergie nadužívá a vlastně i zneužívá. Často nám slouží k označení něčeho, co vůbec alergií není, a měli bychom to nazvat zcela jinak. Pamatujeme se ještě na případ ze základní vojenské služby, kdy jeden z našich „spolubojovníků“ byl propuštěn do civilu, protože měl „alergii“ na zelenou barvu. Ne v přeneseném slova smyslu. V tomto případě by pan páter nikdy nepoužil slova alergie, ale nejspíše by prohlásil, že se jedná o otravu zelenou barvou, která je charakteristická pro „khaki“ oblečení, a protože u nás používaná zelená barva je tak trochu původu arsenového, pak by se vlastně mohlo jednat o otravu arsenem.Dovedu si představit, jak výrobce této barvy, tak příslušné schvalovací orgány by se mohli po tomto vyřčení cítit dotčeni, protože při zkouškách na rozsáhlém a dlouhodobě testovaném souboru se nic nezjistilo. To, že se nic nezjistilo, však ještě nevyvrací možnost, že vliv může být tak slabý a latentní, že zjistit nejde, ale pro někoho slabým vlivem být nemusí. Naše normy jsou přísné a postihují mnohé, ale přece ne vše beze zbytku.
Uskutečnili jsme jednou rozbory moči pomocí nové metody, abychom mohli zjistit určité metabolity v moči, a najednou se nám ukázalo u vojáků zákl. služby, že u všech máme pozitivní výsledky, a to opakovaně i na jiných místech. Položili jsme si otázku, co je pro ně společného? Khaki uniforma! A pak jsme obdobné testovaní provedli u dalších profesionálních skupin, které celodenně nosí zelenou uniformu a opět tentýž výsledek. Takže zelenou barvu nepodceňujme. Právě k opakování testů nás podnítilo konstatování pana pátera o možném nedobrém vlivu zelené barvy.
Zřejmě je rovněž nadužíváno termínu alergie, když hovoříme, že v poslední době dětí trpí nadmíru alergiemi. Až bychom si roztřídili všechny druhy alergií do skupin, pak bychom snad u některých mohli prohlásit, že se skutečně jedná o alergii. Ve většině případů se zřejmě bude jednat o něco jiného, pro co bychom mohli snad použít přesnějšího označení: zhoršený nebo oslabený imunitní systém. I když jsme si vědomi, že imunitní systém úzce s projevy alergie souvisí a často je podmiňuje.Když předkové měli velkou oblibu ve vajíčkách, pak jejich potomci jsou na ně alergičtí a tělo těžko zpracovává bílkovinu z vajec. A tak bychom mohli pokračovat. Poučení je pro nás jedno: jednostrannost ve stravě se nedoporučuje a nevyplácí. Mysleme na své potomky: konzumujme stravu pestrou a vyváženou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára